Misiunea noastră

"Punem la dispoziţia clienţilor noştri experienţa noastră dobândită în peste 10 ani de activitate, atât în România, cât şi în Italia.

Considerăm că cel mai mare succes al nostru este acela de a crea un raport permanent de încredere cu fiecare din clienţii noştri".


joi, 7 aprilie 2016

Schimbări legislative cu privire la călătoria minorilor români în străinătate, "necesare şi binevenite"

Guvernul a adoptat unele reglementări în scopul înlesnirii condițiilor de ieșire din România a cetățenilor români minori. Executivul a modificat și completat Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, printr-un proiect de lege care va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

Ce noutăţi sunt prevăzute de legea care urmează a fi transmisă în Parlament?

Proiectul de lege modifică prevederea referitoare la acordul părinților pentru ieșirea din România a cetățeanului român minor, în sensul că declarația de acord a părintelui care nu îl însoțește pe minor în timpul călătoriei poate fi eliberată pentru mai multe călătorii, respectiv pentru o perioadă de până la 3 ani, fără menționarea destinațiilor. 

Potrivit legislației actuale, este obligatorie declarația autentificată pentru fiecare ieșire din România a minorilor sau întocmirea unei declarații pentru toate deplasările în străinătate, ceea ce a provocat nemulțumiri îndeosebi în cazul minorilor care călătoresc frecvent pentru a desfășura activități culturale, sportive, educaționale, în afara țării.

URMĂREŞTE-NE PE FACEBOOK PENTRU A INTRA ÎN CONTACT CU AVOCATUL GETA LUPU!

 De asemenea, se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei din cuprinsul declarației notariale privind acordul părintelui pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către minor, însoțit de o altă persoană.

Această modificare survine întrucât în practică au existat situații în care minorilor nu li s-a permis ieșirea din țară deoarece, independent de voința însoțitorului, compania de transport a modificat traseul ce urma să fie parcurs până la destinație.

O altă precizare, care se aplică mai ales în cazul cazul minorilor care au domiciliul/reședința în statul de destinație: nu va mai fi necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor.

Avocatul Geta Lupu: "Modificările sunt binevenite, necesare în multe cazuri"

"Considerăm modificarile aduse legii 248/2005 cu privire la condiţiile de călătorie ale minorilor bine -venite deoarece mobilitatea cetăşenilor români a crescut considerabil.

Călătoria în scopul studiilor în străinătate a devenit foarte frecvenţă, pentru minorii care studiază în afara României, modificările erau necesare.

Dealtfel, textul legii determină realmente, în practica situaţii dintre cele mai diverse. Această informare publică şi punere în dezbatere deschisă a chestiunii  modificărilor legislative constituie totodata un bun prilej de informare corectă a cetăţenilor cu privire la documentele pe care trebuie să le aibă asupra lor atunci când însoţesc un minor in străinătate,

Putem avea şi diferite situaţii excepţionale:

-în care un minor e însoţit de unul dintre părinţi pentru că celălalt nu mai este in viata, sau a fost decazut din drepturile parintesti,
- sau minorul a fost încredinţat unuia dintre părinţi conform dispoziţiilor legale anterioare lunii octombrie 2011, când a intrat in vigoare Noul Cod Civil,

În aceste cazuri, părintele care însoţeşte minorul trebuie să aibă asupra sa documentele originale care atestă această situaţie excepţională, respectiv: certificatul de deces, original sau copie legalizată, hotărârea de decădere din drepturile părinteşti a celuilalt părinte, hotărârea de încredinţare conform legislaţiei anterioare lui 2011 sau hotărârea de exercitare a autorităţii părinteşti exclusiv de către un părinte, conform legislatiei actuale.

Aceste înscrisuri împreună cu documentul de călătorie individual al minorului dau posibilitatea deplasării legale în străinătate a cetăţeanului minor.

Ca observaţie personală remarc absenţa din textul de lege a unor prevederi care să dea posibilitatea autorităţilor ca în cazul unor suspiciuni temeinice cu privire la autenticitatea documentelor prezentate să poată veghea asupra interesului superior al minorului şi verifica in timpi optimi veridicitatea unor înscrisuri doveditoare cu privire la situaţiile excepţionale anterior enunţate.

Am în vedere un registru al sentinţelor definitive de încredinţare exclusivă, al sentinţelor de decădere din drepturile părinteşti ale unor persoane, sau sentinţele de exercitare a autorităţii părinteşti exclusive.

Avocat Geta Lupu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu