Misiunea noastră

"Punem la dispoziţia clienţilor noştri experienţa noastră dobândită în peste 10 ani de activitate, atât în România, cât şi în Italia.

Considerăm că cel mai mare succes al nostru este acela de a crea un raport permanent de încredere cu fiecare din clienţii noştri".


vineri, 15 aprilie 2016

Documente de identitate pentru un minor când unul din părinţi nu e disponibil

Ne scrie Eleonora din Italia:

"Am copilul aici cu mine în Italia, are paşaportul expirat. A împlinit 14 ani în iulie şi trebuie să îi fac buletinul. Am vorbit la ambasada am şi îmi cer aprobare din partea tatălui. Dar tatăl copilului nu se intereseaza de el şi nu stiu nimic de fiu de mai bine de 2 ani. Cum pot să fac?  Să merg în ţară să îi fac paţaportul nu pot,  pentru că după îmi va trebui semnătura tatalui să îl aduc înapoi în Italia. Ce trebuie de făcut?"

Ai o întrebare sau vrei un sfat juridic? Poţi să ne contactezi şi pe pagina noastră de Facebook!

Răspunde avocatul Geta Lupu:

Pentru a obţine documente de identitate pentru un minor de peste 14 ani fără acordul celuilalt părinte trebuie introduse la instanţa de judecată două acţiuni:

1. Acţiunea principală de exercitare a autorităţii părinteşti exclusive de către părintele care locuieşte cu copilul, cu arătarea motivelor pentru care se solicită acesta, adica lipsa totală de interes, comunicare din partea celuilalt părinte,

Aceste aspecte trebuie si dovedite prin citarea celuilalt părinte, prin martori, iar minorul va fi ascultat de către instanţă.

2. Acţiune pe calea specială a ordonanţei preşedintiale, procedura de urgenţă , pentru suplinirea acordului tatălui la emiterea documenteului de identitate şi a pasaportului.

Problema care s-ar putea să intervina este: dacă nu mai are reşedinşa în Romania mama, de cât timp locuieşte în Italia?

Din ce motive nu ştie de tatăl copilului ? Este copil din afara căsătoriei sau copilul a rămas cu mama dupa un divorţ al părinţilor? Unde s-a pronunţat divorţul?

Trebuie bine clarificate toate aspectele legate de situaţia actuală a copilului şi părintilor şi de reşedinţa copilului, pentru a stabili corect competenţa instanţelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu